Kennon kahvipöytä: Saisinko tavata toimitusjohtajan?

Alkuviikosta käväisin puhumassa ammattikorkeakoulun yrittäjäopintojen intensiivikurssilla. Aiheena oli jakaa omia kokemuksia yrittäjän alkutaipaleelta, erityisesti tiimiyrittäjyydestä asiantuntijayrityksessä.

Erityisesti asiantuntijayrittäjyyteen voi olla vaikea löytää ohjeita esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin toteutukseen. Ennemmin kuin antaa suoria vastauksia (eihän minulla niitä olisikaan) halusin kertoa avoimesti niistä kysymyksistä joita olemme joutuneet pohtimaan. Varsinkin tiimiyrittäjyyteen ja sen toimimaan saamiseen liittyvät asiat ovat hyvinkin henkilökohtaisia, mutta monia asioita voi pohtia jo ennen tiimin muodostamista. Toivoin myös saavani opiskelijoilta uusia näkökulmia ja tuoreita ajatuksia yrittäjyydestä.

Toiveeni toteutui, kun luento muotoutui vuorovaikutukselliseksi aktiivisen ryhmän ansiosta, ja sain lisää kysymyksiä pohdittavaksi omassa yritystoiminnassa. Kun puhuimme myynnistä ja asiantuntijapalveluiden markkinointitavoista, yksi ryhmäläinen kysyi, olenko mailien lähettämisen ja soittamisen sijaan koskaan koittanut mennä suoraan paikan päälle sellaiseen yritykseen jonka haluan asiakkaaksemme. Say what?

Mielessäni tyrmäsin heti idean. Kuvittelin marssivani sisään jonkin Keskon pääkonttorille ja pyytäväni respasta audienssia toimitusjohtajan pakeille. Minuthan naurettaisi pihalle! Taktiikka voisi ehkä toimia kesätöihin K-kauppaan hakevalle opiskelijalle, mutta että B2B:ssä? Eihän kenelläkään ole aikaa sellaiseen.

Mutta sitten aloin miettiä asiaa pidemmälle. Ehkä pienemmille yrityksille kohdistettuna jalkautuminen voisi toimiakin? Vahvuutena taktiikassa olisi nimenomaan yllätysmomentti ja erottuvuus. Siten ei ehkä voisi olettaa saavansa monen tunnin tapaamisaikaa, mutta edes hissipuheen verran? Tietenkin suora onnistumisprosentti olisi ehkä yksi, jos sitäkään, jos onnistumisena pidetään tapaamisen saamista. Mutta pitkän tähtäimen markkinointina ja verkostoitumisena menetelmä olisi varmasti tehokas.

Luennoiminen ja tilaisuuksissa puhuminen voi parhaimmillaan olla juuri tällaista. Voi jakaa omaa osaamistaan, ja helpottaa siten jonkun muun polkua. Samalla voi saada arvokkaita näkökulmia ja ideoita omaan toimintaan. Sellaisia, jotka jäävät mieleen pyörimään ja kasvavat innovaatioiksi.

Kennon kahvipöytä on kevyempi katsaus ajankohtaisiin aiheisiin, antropologisten lasien läpi.