Kohti kokemusyhteiskuntaa: Arkikokemuksesta yritysten kilpailueduksi

Edellisessä blogipostauksessani sivusin lyhyesti yritysten roolia kokemusyhteiskunnassa. Osalla ihmisistä on entistä enemmän aikaa ja rahaa, sillä perustarpeiden täyttämisen jälkeen, niistä jää yli. Rahaa ja aikaa halutaan käyttää johonkin ainutlaatuiseen. Toisaalta valinnanvaraa on entistä enemmän. Ihmiset vaativat yhä enemmän ja ovat entistä bränditietoisempia. Tuotteilta ja palveluilta vaaditaan eettisyyttä, ekologisuutta ja persoonalisuutta. Ihmiset ovat valmiita maksamaan elämyksistä. Kokemusyhteiskunnassa yritykset kilpailevat siitä, kuka brändää ja markkinoi mielikuvat, elämykset, muoti-ilmiöt ja palvelut kiinnostavaksi paketiksi kuluttajille.

Kennon harjoittelija Ilona Ogbeide analysoi arkikokemuksia keväällä 2016.

Yksi kokemusyhteiskunnan haasteista yrityksille on elämyksien mittaaminen. Elämyksiä ei nimittäin voi tarkasti mitata, sillä niitä on yhtä monta kuin niiden kokijaakin. Elämys onkin hyvin suhteellinen ja kontekstuaalinen käsite. Joissain yhteyksissä elämystalouteen lasketaan kulttuuri- ja palvelukokemusket kun taas joissain myös esimerkiksi urheilu. Elämys ei siis ole pelkästään hyvä kokemus tai palvelu, vaan se voi myös olla kokonaisvaltaisempi, räätälöity ja henkilökohtainen tapahtuma, joka parhaimmassa tapauksessa johtaa muutokseen.

Tässä juuri piileekin kokemustalouden ja siinä toimivien yritysten haaste. Jokainen yksilö tuottaa itse elämyksensä, eikä niitä voi sen vuoksi keinotekoisesti ja takuuvarmasti tuottaa. Yrityksen tarjoama epäonnistunut kokemus on sen vuoksi jopa riski yritykselle. Asiakkaat eivät levitä sanomaa eteenpäin, mikäli hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan.

Kokemusyhteiskunnassa korostuukin ihmisten arkikokemuksen, tarpeiden ja päätöksentekomekanismien tunnistaminen. Laadullisen tutkimuksen avulla on mahdollisuus päästä käsiksi siihen, mitä ihmiset todella haluavat. Kartoittaa heidän tarpeitaan menemällä heidän luokseen. Kokemusyhteiskunnassa arkikokemus muutetaan kilpailueduksi. Tämä on Etnografisen tutkimustoimisto Kennon osaamisen ytimessä.