Robottimielikuvien äärellä

Kun aikoinani sukelsin robotiikan aihemaailmaan gradutyöni myötä, sain eteeni kiinnostavia kysymyksiä liittyen omiin mielikuviini roboteista. Nyt kun olet summittaiset nettisurffailun tai esimerkiksi keinoälyn tuottaman hakutuloksen kautta löytänyt lukemaan tätä blogitekstiä, voimme pysähtyä yhdessä hetkeksi pohtimaan, millaisia mielikuvia ihmisillä on roboteista ja niihin liittyvistä skenaarioista. Millainen on sinun mielikuvasi roboteista? Mikä on robotti? Miltä robotti näyttää? Mitä robotti osaa tehdä? Mitä se ei osaa tehdä? Millaisessa ympäristössä robotti toimii? Herättääkö robotti tunteita? Onko robotilla tunteita?

Tulevaisuuden skenaarioiden mukaan uudenlaisten palvelurobottien kehittymisen myötä ollaan tulossa siihen tilanteeseen, etteivät robotit ole enää teollisuudesta tuntemaamme tapaan eristettynä ihmisten töiden ja kontaktien ulkopuolelle. Tulevaisuudessa ihminen tulee jakamaan oman toimintatilansa palvelurobottien kanssa sekä kommunikoimaan ja työskentelemään yhteistyössä palvelu- tai esimerkiksi hoivarobotin kanssa. Skenaario herättää ihmisissä helposti uhkaavia mielikuvia roboteista, jotka juonivat ihmisiä vastaan ja ottavat yhteiskunnasta vallan. Toisessa päässä skenaario on mieluisa ja odotukset uudenlaisesta palvelurobotiikasta ja sen mahdollisuuksista ovatkin korkealla.

Koneita alettiin aikoinaan rakentaa ihmishahmon muotoon, koska oli helppo kuvitella mitä ihmisraajoja muistuttavalla koneella voitaisiin tehdä. Robotti –sana vakiintui tarkoittamaan työläistä, mikä edelleen elää eri kielissä tarkoittaen jonkinlaista työntekoa tai ihmisen käskyjen noudattamista. Elokuvateollisuus omaksui robotit ihmisenkaltaisina ja monien robottimielikuvien uskotaan polveutuvan juuri aihetta käsittelevistä elokuvista, sarjoista ja lehdistä. Myös nykyään ihmisillä on usein taipumus inhimillistää robotteja, eli ajatella niitä ihmisenkaltaisiksi.

Taipumus inhimillistämiseen on kiinnostava, vaikka ihmisenkaltaisten robottien kehitys on ollut muiden robotiikan sovellusten kehitykseen nähden varsin hidasta. Ajatellaanko yhteistyön robotin kanssa olevan mieluisampaa, jos robotti on ulkomuodoltaan, puheeltaan ja taidoiltaan enemmän ihmisen kaltainen? Jos robotti näyttää ihmiseltä, voiko robotin olettaa silloin myös toimivan ihmisten tavoin? Voiko robotin ohjelmoida olemaan ihminen? Viimeiseen vastaaminen vaikuttaa erityisen hankalalta, sillä se edellyttäisi määrittelemään mitä tarkoittaa olla ihminen. Vaikka näemme ihmisenkaltaisuutta monissa asioissa ja esineissä ympärillämme, ei se kaikkeen tunnu sopivalta. Kuvitellaan imurin näköistä robottia, joka alkaisi kysellä omistajansa kuulumisia tai muistuttaisi päivän lääkeannoksesta. Olisihan se outoa. Mutta jos imuri lisäksi näyttäisi ja kuulostaisi ihmiseltä, saattaisin intuitiivisesti vastata sille. Mutta imurina se ei tekisi robotista välttämättä yhtään sen parempaa.

Aiemmin kuvittelemasi robotti saattoi olla neliraajainen, olohuoneessa leikkivä ja puhuva lelurobotti. Se saattoi myös olla taivaalla liitävä kauko-ohjattava lennokki, kodin pölynimuri, navetan lypsykone tai vaikka hoivakodin pehmohylje. Ajatuksesi saattoi olla myös jotain aivan muuta ja se on arvokas joka tapauksessa. Ihmisten robotteihin liittyvät mielikuvat ja alkuperät niiden taustalla ovat tärkeässä asemassa kun haluamme syvemmin ymmärtää, miten ihmiset tulevat hyväksymään ja omaksumaan robotit osaksi yhteiskuntaa ja elämäämme. Kyseinen selvitystyö näyttäisi nyt myös ajankohtaiselta, koska aiheen ympärillä pyörivä keskustelu tuntuu jo ohittaneen kysymyksen siitä, ovatko palvelurobotit ylipäätään tarpeellisia.

Ps. Jos kiinnostuit aiheesta, annan lukuvinkiksi tämän:

Nourbakhsh, Illah Reza (2015). “The Coming Robot Dystopia.” Foreign Affairs 94:4.