Ulos somekuplasta

Julkaisimme yhdessä Ylen strategiapäällikön Tuija Aallon kanssa kirjoitetun blogikirjoituksen Tuija Aallon blogissa. Kirjoitus perustuu Kennon keväällä toteuttamaan tutkimukseen ja siitä nousseisiin havaintoihin.

Tutkimuksessa haastateltiin mm. lukiolaista, jonka mediankäyttö oli vahvasti somen varassa. Nuorten somenkäytöstä ja diginatiiveista on tietysti puhuttu jo vuosia, mutta haastattelu toi esiin erään konkreettisen haasteen, jota jatkuvasti kehittyvä some aiheuttaa. Useat sosiaalisen median palvelut on rakennetu niin, että käyttäjä näkee vain sisältöä jonka on itse "tilannut" tykkäämällä siitä, tai sisältöä josta kaveripiiriin kuuluvat käyttäjät ovat tykänneet. Näin muodostuu julkilausumattomia, samanlaisten intressien ympärille kehittyviä kuplia. Yleispätevän katsauksen saaminen asioista jotka eivät jo etukäteen kiinnosta vaatii yhä enemmän tietoista omistautumista asialle.

Tämä luo haasteen kaikille mediantuottajille, mutta erityisesti Yleisradiolle, joka haluaa tarjota moninaisen mediasisällön erilaisista taustoista tuleville ihmisille.

Miten siis tarjota moninaisuuden kokemus nuorelle, jolla on älypyhelimessaan sosiaalisen median avulla rakennettu “automaattinen sisällöntuotantokoneisto” eikä tämän oman kuplan ulkopuolelle tule mentyä oma-aloitteisesti?

Lue koko teksti täältä:

Sosiaalisen median syötteiden varassa mediakäyttäjä on uudella tavalla passiivinen vastaanottaja - miten varmistaa moninaisuus?